Težave z očmi: suhe oči

Suhe oči

Suhe oči se pojavijo zaradi izgube ali zmanjšane sposobnosti oči za proizvodnjo zadostne količine solz. Je ena izmed najpogostejših težav, ki nas prisili v obisk strokovnjaka za oči. Vzrok so lahko številnih faktorji. Nekateri izmed njih so povezani s staranjem, drugi z okoljem. Gre za pogosto težavo, ki pa jo je mogoče pozdraviti. 

Diagnosticiranje suhih oči 

Suhe oči lahko povzročajo številni fizični in okoljski dejavniki. Eden izmed pogostejših vzrokov za njihov nastanek je upočasnjena proizvodnja solz v solzovodih – normalni pojav, ki je posledica staranja, predvsem pri ženskah, ki so v obdobju menopavze. Suhe oči se lahko pojavijo tudi zaradi slabše kakovosti solz.  Normalne solze so sestavljene iz treh elementov: vode, sluzi in olj. Skupek teh zagotavlja zadostne količine vlage, ki se enakomerno razporedi po površini roženice in preprečuje izhlapevanje, ki lahko povzroči izsušenost oči. Če telo ni sposobno proizvesti zadostnih količin katerega izmed elementov, oko ne dobi dovolj hranilnih snovi, predvsem pa je slabše zaščiteno. V solzah najpogosteje ni zadostne količine olj, kar pospešuje izhlapevanje in posledično pojav suhih oči. Zmanjšana sposobnost proizvodnje solza je lahko tudi posledica jemanja določenih zdravil, kot npr. antihistaminikov, kontracepcijskih tablet, diuretikov, kardiovaskularnih, protibolečinskih in protivnetnih zdravil, pa tudi določenih bolezenskih stanj, kot npr. diabetesa, revmatoidnega artritisa ali različnih bolezni ščitnice.  

Simptomi suhih oči 

Ne glede na vzroke za nastanek suhih oči, so si znaki in simptomi precej podobni. Strokovnjak za oči lahko suhe oči diagnosticira s pomočjo natančnega pregleda oči, s katerim pregleda pretok solz in njihovo kakovost. Poleg tega pa roženico in veke pregleda za naslednje simptome:

  • pordelost očesa,
  • razdraženost očesa,
  • bolečine in vnetje oči,
  • prekomerno solzenje oči,
  • težave z uporabo kontaktnih leč.

 

Vaš strokovnjak za oči bo s pregledom ugotovil, ali trpite za suhimi očmi ali drugim bolezenskim stanjem, ki povzroča nastanek suhih oči. 

Zdravljenje suhih oči

Suhe oči se zdravijo na različne načine, ki lajšajo simptome ali odpravljajo določena bolezenska stanja. Najpogostejši ukrepi za zdravljenje suhih oči so:

  • Omejitev izsuševanja: Izogibajte se suhim okoljem, kot npr. pregretim prostorom, vetru ali dimu. Ko boste na prostem, nosite očala, ki se vam tesno prilegajo, saj se boste le tako zaščitili pred vetrom, ki lahko izsuši vaše oči.
  • Umetne solze: Težave lahko odpravite z dovajanjem umetnih solz, ki jih navadno uporabljamo za zdravljenje blagih težav zaradi suhih oči.
  • Kapljice za oči na recept: Spodbujajo proizvodnjo naravnih solz.
  • Operativni poseg: V odvodne kanale je mogoče vstaviti čepke, ki preprečujejo odtekanje solz, ali pa solzovode odstraniti v celoti. Z obema metodama želimo solze, ki jih proizvede vaše oko, ohraniti dlje časa.


Informacije dostopne na spletni strani ne smejo biti nadomestilo za ukrepe in zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik!

Vse pravice pridržane © 2017 PharmaSwiss d.o.o.